Porcja: 268 kcal Przygotowanie: 30 minut

Składniki na 12 porcji:

  • 1 kg wieprzowiny od szynki
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 100 g wędzonej szynki
  • pomarańcza
  • 2 łyżki miodu
  • sól
  • pieprz

Mięso umyć, starannie osuszyć. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Mięso natrzeć czosnkiem i solą. Oprószyć pieprzem. Odstawić na 2–3 godziny do lodówki. 2 łyżki oleju rozgrzać. Obsmażyć na nim mięso z każdej strony. Wyjąć. Na patelnię wlać 3–4 łyżki gorącej wody i zagotować.

Mięso ułożyć w wysmarowanej resztą oleju formie. Polać wodą z patelni.

Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po 30 minutach pieczenia mięso obrócić. Szynkę wędzoną pokroić w paski. Z pomarańczy wycisnąć sok, połączyć z miodem. 30 minut przed końcem pieczenia szynkę ponownie obrócić, skropić połową soku z pomarańczy z miodem. Na wierzchu ułożyć paski szynki i znów skropić sokiem. Podawać na zimno.

Nasza rada: mięso przed upieczeniem można – zamiast ziołami – posmarować grubą warstwą miodowej musztardy. Dzięki musztardowej skorupce szynka zachowa soczystość, a mięso nabierze interesującego, bardziej wyrazistego smaku.