Dania z grilla w wersji fit

Szukasz zdrowych inspiracji na grilla? Mamy dla Ciebie 10 kolorowych przepisów w wersji fit! W tym roku na ruszt wrzucamy tropikalne przysmaki oraz sezonowe warzywa, by nadać tradycyjnym potrawom lepszy smak! Zamiast ociekającej tłuszczem kiełbasy, czy ciężkostrawnej karkówki, wybieramy owoce morza oraz chude mięso - ryby i kurczaka. Stawiamy również na wegańskie alternatywy w postaci faszerowanych kabaczków, czy apetycznych, bezmięsnych szaszłyków! Gotowa, by odkryć nowe, letnie smaki? Gwarantujemy  zdrową ucztę dla zmysłów i ciała!

1. Warzywa z grilla

Nic tak nie sprawdzi się na grilla w stylu fit, jak szaszłyki wykonane z samych warzyw! To najlepszy sposób na zdrową, niskokaloryczną przekąskę, w której możesz przeplatać ulubione smaki. Co najlepiej wrzucić na ruszt? Polecamy rzodkiewkę, pieczarki, cukinię, kukurydzę, paprykę, cebulę oraz pomidory koktajlowe. Niebo!

Przepis: 

1 papryka czerwona

1 czerwona cebula

2 cukinie

kilkanaście pieczarek

pomidory koktajlowe

rzodkiewka

dodatki: sól himalajska, wędzona papryka, rozmaryn, odrobina oliwy

Paprykę należy pokroić na kwadratowe kawałlki, cebulę, rzodkiewkę i cukinię w plastry, a z pieczarek wystarczy odciąć nóżkę oraz obraż kapelusze ze skórki. Tak przygotowane warzywa nabijamy na patyk, razem z pomidorami koktajlowymi. Szaszłyki posmarować oliwą z oliwek, wymieszaną ze szczyptą soli i przyprawami. Grillować przez ok. 15 minut, obracając je co jakiś czas.


2. Grillowane krewetki

Ten posiłek zabierze Cię myślami na orientalne wakacje. Krewetki z grilla to idealna opcja fit, na której bazie możesz zrobić szaszłyki, sałatkę, czy po prostu podać je z dipem. My proponujemy wrzucić te owoce morza na ruszt, razem ze słodkim ananasem!

Przepis:

mrożone krewetki

4 łyżki oleju kokosowego

plastry świeżego ananasa

3 ząbki czosnku

łyżeczka płatków chili

łyżka świeżej kolendry

limonka

sól morska

Przygotuj marynatę - w naczyniu wymieszaj olej, sól, płatki chili, posiekaną kolendrę, pokrojony w plasterki czosnek i sok wyciśnięty z limonki. Zamocz w niej krewetki i wstaw całość do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie odsącz je i nabij na patyk, razem z kawałkami ananasa. Grilluj szaszłyki przez 8 minut na tacce od grilla, często je obracając.


3. Pieczarki z grilla

Pieczarki z grilla nadziewane cukinią do idealne, sycące danie z rusztu dla wegetarian i wegan. Tak przyrządzone warzywa warto podawać ze świeżym miksem sałat, pikantną salsą, czy grillowanymi szparagami!

Przepis:

8 dużych pieczarek

1/2 szklanki kaszy jaglanej + 2 szklanki wody

1 mała cukinia

1 papryczka chili

1 cebula czerwona

kilka pomidorków koktajlowych

oregano

oliwa

Ugotuj kaszę jaglaną na wodzie. Pieczarki obierz ze skórki i wydrąż z nich środek. Następnie pokrój na drobno cukinię i cebulę, podsmaż je na patelni z odrobiną oliwy i wymieszaj z przestudzoną kaszą. dodaj papryczkę chili i inne przyprawy. Następnie napełnij farszem kapelusze pieczarek, połóż na ich wierzchu pomidory koktajlowe pokrojone w plasterki i grilluj je, zawinięte w folię aluminiową, przez ok. 15 minut. 


4. Sałatka na grilla

Idealna sałatka na grilla powinna mieć delikatny smak oraz składać się z surowych owoców i warzyw. Dzięki temu wspomoże trawienie cięższych, tłustych potraw przyrządzonych na ruszcie. Co powinno wchodzić w jej skład? Na pewno jabłko, pietruszka, zielony ogórek oraz granat pełen antyoksydantów! 

Przepis:

1 pomidor

1 świeży ogórek

1 ogórek małosolny

natka pietruszki

1 jabłko

czerwona cebula

puszka ciecierzycy

migdały 

pestki granatu

ocet winny

Pomidor, ogórki, cebulę i jabłko pokrój na drobno - w kosteczkę. Ciecierzycę odsącz z wody i dodaj do reszty skadników razem z pestkami granatu oraz  posiekaną natką pietruszki i migdałami. Całość wymieszaj z kilkoma łyżkami octu winnego.


5. Skrzydełka z grilla

Grillowane skrzydełka kurczaka to o wiele lepszy pomysł, niż kiełbasa ociekająca tłuszczem. Takie danie polecamy łączyć z miksem świeżych sałat, by na długo dostarczyć ciału energii w postaci białka, błonnika oraz witamin! 

Przepis:

kilka skrzydełek kurczaka

suszona papryka chili

sól morska

pieprz

2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

1 łyżka papryki wędzonej

1 łyżka oregano

zioła prowansalskie

oliwa

Przygotuj marynatę z oliwy, chili, soli oraz ziół, mieszając składniki w jednym naczyniu (postaraj się użyć jak najmniej oliwy, dostosowując porcję do ilości kurczaka). Następnie zamocz w niej kurczaka i schowaj do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wrzuć skrzydełka na ruszt i grilluj je przez ok. 30 minut, aż zarumienią się z obu stron, a skórka stanie się brązowa i chrupiąca.