Pomysłem dosyć banalnym, ale zdecydowanie ciekawym i godnym polecenia, może być sałatka. Kolorowa, smaczna, a przede wszystkim prosta w przygotowaniu, pomoże stworzyć danie idealne.

 

Moja wielka grecka uczta
Zawsze świetnie podczas spotkań towarzyskich w gronie rodziny i znajomych sprawdzi się dobrze wszystkim znana – sałatka grecka. Jest ona bardzo prosta w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle wykwintna - wystarczy, że do jej przyrządzenia dodamy kilka dodatkowych składników, a efekt? Efekt będzie wyśmienity!

 

Sałatka grecka inaczej

Składniki:

•    Pół opakowania rukoli
•    1 sztuka radicchio (cykorii sałatowej)
•    1 opakowanie Sosu sałatkowego greckiego Knorr
•    1 papryka
•    2 łyżki zielonych oliwek
•    2 łyżki czarnych oliwek
•    1 biała cebula
•    1 opakowanie sera feta
•    1 łyżeczka oregano
•    3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
1.    Sos sałatkowy grecki Knorr, który idealnie wzbogaci smak gotowej sałatki, przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2.    Umyj, a następnie porwij na mniejsze kawałki radicchio. Ser oraz papryki pokrój w kostkę o wymiarach 1,5 x 1,5 centymetra. Pokrój też w cienkie krążki cebulę.
3.    Wymieszaj następnie w misce sałaty, pokrojoną paprykę oraz oliwki. Całość przełóż do miski, w której finalnie podasz sałatkę. Ułóż na wierzchu krążki cebuli i posyp wszystko pokrojonym serem. Gotową sałatkę zalej przygotowanym wcześniej sosem i oprósz oregano.

 

Grillowa sałatka z twistem
A może by tak wprowadzić do naszego menu odrobinę szaleństwa i wypróbować sałatkę z owocami? Nie jest to może standardowa forma sałatki serwowana do dań z grilla, jednak warto pamiętać, że doskonale wypadnie ona w towarzystwie z lekkich mięs, ryb lub owoców morza. Do przygotowania wyśmienitej kompozycji smakowej wystarczą nam pomarańcze, orzeszki pinii, ser camembert, czerwona cebula oraz sałata radicchio:

 

Grillowa sałatka z pomarańczami

Składniki:

•    1 sałata radicchio
•    1 pęczek świeżej bazylii
•    1 Sos sałatkowy francuski Knorr
•    100 ml oliwy z oliwek
•    2 pomarańcze
•    1 czerwona cebula
•    3 łyżki orzeszków pinii
•    1 ser camembert


Sposób przygotowania:
1.    Obierz pomarańcze, wykrój filet, odłóż na bok. Zbierz sok, który wyciekł. Stwórz winegret, łącząc sok z oliwą i sosem sałatkowym.
2.    Wydrąż środek z sałaty radicchio. Umyj dokładnie w zimnej wodzie liście sałaty i osusz je.
3.    Ułóż liście sałaty i plastry pomarańczy na dużym płaskim talerzu. Posyp sałatkę cienko
pokrojonymi krążkami z czerwonej cebuli.
4.    Wierzch udekoruj pokrojonym w kostkę serem camembert, posyp uprażonymi na patelni orzeszkami pinii i pokrojonymi w cienkie paseczki listkami bazylii. Sałatkę polej dresingiem.

 

Szparagi w gotowości!
Na grillu idealnie sprawdzą się również szparagi, będące skarbnicą wszelakich witamin i mikroelementów. Warto jest więc uzupełnić nimi nasze danie, by oprócz smaku, zyskać moc składników odżywczych. Inspiracją może stać się na przykład pyszna sałatka z szynką:

 

Sałatka piknikowa ze szparagami

Składniki:

•    24 szparagi
•    1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
•    12 plastrów dojrzewającej szynki
•    3 pęczki botwinki
•    100 g rzodkiewki


Sposób przygotowania:
1.    Obierz szparagi i poodcinaj od nich zdrewniałe końcówki. Każdą sztukę owiń plasterkiem szynki. Następnie grilluj je do momentu, aż się lekko zarumienią, a szynka będzie już chrupiąca.
2.    Umyj, a następnie osusz botwinkę i odetnij od niej twarde łodyżki.
3.    Umyj rzodkiewkę i pokrój na cienkie plasterki.
4.    Sos sałatkowy włoski Knorr, który doskonale uzupełni smak dania, zmieszaj z wodą i oliwą z oliwek, zgodnie z instrukcją z opakowania.
5.    Ułóż w salaterce liście botwinki i dodaj do nich pokrojone wcześniej plasterki rzodkiewki, a na całość wyłóż szparagi. Gotową sałatkę zalej przygotowanym wcześniej sosem sałatkowym Knorr.