By nadać naszym potrawom wyrazistego smaku, możemy użyć pikantnych przypraw oraz ziół. Wykorzystać też możemy pomysły na ostre sosy lub dipy, które będą doskonałym uzupełnieniem naszych grillowych dań. Powinniśmy jednak pamiętać, by jak we wszystkim, także w kontekście stosowania ostrzejszych składników - zachować umiar. Ostre potrawy znane są bowiem ze swoich dobroczynnych właściwości, ale także działania, które dla niektórych osób, przede wszystkim tych miewających problemy żołądkowe, może być niekorzystne.

Szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, poleca:

 

Aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatu

 

Składniki:

  Dzwonka łososia - 4 sztuki
  Sos Hellmann's CHILLI - 2 łyżki
  Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr - 1 łyżka
  mango - 1 sztuka
  owoc granatu - 1 sztuka
  świeża kolendra
  skórka otarta z 1 cytryny
  oliwa z oliwek - 3 łyżki
  pieprz czarny - 1 szczypta

 

Sposób przygotowania:

Porcje łososia skrop oliwą, posyp skórką z cytryny i oprósz przyprawą Knorr oraz pieprzem. Tak przygotowane dzwonka odłóż na 10 minut w chłodne miejsce.

W tym czasie pokrój mango w niedużą kostkę, dodaj owoce granatu oraz posiekaną drobno czerwoną cebulę. Dodaj również sos Hellmann’s Chilli, aby uzyskać pikantny, pomidorowy smak salsy, oliwę (2 łyżki), pokrojoną drobno kolendrę i sok z cytryny. Salsę wymieszaj i przełóż do czystej miseczki.


Rybę przełóż na rozgrzany grill i opiekaj po 5 minut z każdej strony. Gotową rybę podawaj z owocową salsą i chrupiącym pieczywem.

     Aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatu