Może się okazać, że grillowane warzywa, sałatka lub tortilla będą tak apetyczne, że skuszą się nawet mięsożercy. Do tej pory nie sięgali po nie - może dlatego, że nikt ich nie serwował?

Dodatki do dań z grilla - sałatki i dania warzywne

Na dobrą sprawę wystarczy mieszanka sałat z pomidorami, ogórkami, świeżymi ziołami, prostym sosem i serem bałkańskim lub greckim. Możesz po prostu przyrządzić klasyczną sałatkę grecką - jest bardzo lubiana, prosta i wyrazista w smaku. Jeśli wolisz bardziej tradycyjne smaki, polecamy prostą surówkę z białej kapusty. Poszatkuj kapustę, posól, odciśnij nadmiar wody. Obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach cebulę, marchewki i ogórki kiszone. Skrop oliwą i octem winnym, dopraw pieprzem i posyp posiekanym koperkiem.

Wolisz gorące dodatki? Polecamy grillowane warzywa - podzielone na różyczki kalafiory i brokuły zblanszuj w posolonej wodzie i osącz. Cukinię pokrój na grubsze plastry, wymieszaj z pomidorkami, skrop oliwą, posyp solą i pieprzem. Wszystkie warzywa ułóż na grillu lub tacce do grillowania - po 10-15 minutach warzywa powinny być gotowe.

Na duży głód - pieczywo

Świeże pieczywo nie potrzebuje specjalnej obróbki - jest wystarczająco pyszne. Jeśli jednak chcesz poprawić smak, grilluj je lub zrób w piekarniku czosnkowe grzanki (oliwę wymieszaj z posiekanym czosnkiem i dokładnie nasmaruj kromki chleba, piecz kilka minut pod grillem w piekarniku.

Wykorzystuj też placki tortilla - na przykład przyrządzając quesadillę z siekaną wołowiną. Mięso wymieszaj z posiekaną drobno cebulą, pieprzem, solą i oliwą. Rozprowadź je na tortilli na grubość około 5 mm, posyp startym parmezanem i przykryj suchym plackiem. Układaj na rozgrzanym grillu (najlepiej przykrytym) i grilluj po 5 minut z każdej strony - gotowe placki kroimy na trójkąty i podajemy z salsą pomidorową.

Na większy apetyt polecamy też grillowane ziemniaki - wybieraj większe sztuki, szoruj je i gotuj przez 15 minut w osolonej wodzie. Następnie przecinaj je na krzyż i wypełniaj farszem - z mięsa, sera, warzyw. Skrapiaj olejem, zawijaj w pergamin i grilluj 15 minut.

Dodatki do grillowania - dipy i salsy

Najsłynniejsza salsa pomidorowa pasuje nie tylko do dań o meksykańskim rodowodzie - serwuj ją do soczystych mięs. Dojrzałe pomidory, cebulę, ostrą papryczkę i natkę pietruszki posiekaj, wymieszaj dokładnie, przypraw sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.

Dość uniwersalnym pomysłem na dip jest ten z dymki i dojrzałego awokado. Wrzuć je do malaksera, dodaj sok z cytryny, liście szpinaku, posiekaną dymkę, czosnek - na koniec także jogurt grecki i serek śmietankowy. Przypraw solą, pieprzem i tabasco. Dip jest intensywnie zielony i pasuje zarówno do grillowanego drobiu, jak i do surowych warzyw lub pieczywa.

Dodatki do grilla - przede wszystkim urozmaicenie!

Nie chodzi o to, żeby stół w twoim ogródku uginał się pod ciężarem dziesięciu dań. Może się jednak okazać, że trzy proste dodatki zamienią mięsną ucztę w pełnowartościowy i ciekawy posiłek.