Nasza propozycja na odrobinę kulinarnej świeżości w czasie świąt to wariacja na temat pierogów. Te nie wszędzie oznaczają to samo. Mogą mieć kształt uszek, piramidek albo sakiewek (to tylko niektóre z propozycji). Nadzienie? Dowolne, można szaleć. Wspólny mianownik to niewielki kawałek ciasta (może być z mąki pszennej, ryżowej, kukurydzianej albo ziemniaczanej) i zamknięte w nim wypełnienie.

Można je gotować na parze albo we wrzątku, piec, smażyć na patelni albo na głębokim tłuszczu. Podawać na słodko albo na słono. Niech nie ogranicza nas wyobraźnia! Tym razem ruszamy szlakiem wymarzonych podróży.

 

5 egzotycznych pomysłów na świąteczne pierogi

 

1. Gruzińskie chinkali, czyli te, które rozpływają się w ustach (dosłownie)

Jak większość pierogów zawierają farsz, zazwyczaj mięsny, ale oprócz niego wypełnione są rosołem lub roztopionym masłem. Lepi się je w kształt sakiewki tak, by górną część łapać w palce, szerszą nagryzać i zasysać wypełniający płyn. Misja specjalna – nie oblać się wypełnieniem.

2. Wytrawne gyoza, prosto z Japonii

Tym razem nie będzie to postne danie. W Japonii pierogi, nazywane gyoza, przygotowuje się w wersji „na słono”. Do środka trafiają: mielona wołowina, olej sezamowy, posiekany szczypiorek, imbir i czosnek. Pierogi gotuje się i przysmaża z jednej strony. Następnie macza w sosie sojowym z octem.

3. Włoskie ravioli

Miłośników kuchni włoskiej, a takich nie brakuje, nie trzeba długo przekonywać, by tradycyjne wigilijne pierogi zamienić na południowe ravioli. To nieduże pierożki wypełnione serem ricotta.  Po ugotowaniu wystarczy posypać je parmezanem i podać z sosem, np. z palonego masła szałwiowego. Szał!

4. Smażone, słodkie, indyjskie

Indyjski pieróg to smażone na głębokim tłuszczu, chrupiące ciasto w kształcie piramidki. Samosa skrywa mocno doprawione warzywa, a całości dopełnia miętowy sos. Hindusi z północy polecą farę –rodzaj pszennego pieroga nadziewanego soczewicą. Jest też wersja słodka - kadabu, popularna raczej na południu. To gotowane na parze ciasto z klejącego się ryżu wypełnione wiórkami kokosowymi i cukrem palmowym.

5. Ziemniaczana kroppkaka ze Szwecji

Lubisz kontrowersyjne połączenia? Usatysfakcjonuje Cię szwedzka wersja pierogów. Szwedzi zajadają się bowiem specjałem zwanym kroppkaka. To pierogi – dla odmiany przygotowane z mąki ziemniaczanej, wypełnione farszem z cebuli, wieprzowiny i bekonu. Jada się je z masłem, śmietaną i dżemem borówkowym. Oryginalnie.