Jeśli delikatny kurczak już Wam się znudził, wybierzcie pyszną karkówkę! Warto mięso wcześniej zamarynować, by nabrało smaku i soczystości. Można przygotować kilka marynat na bazie różnych składników i podzielić na porcje kupione mięso – dzięki temu na bazie tego samego mięsa stworzymy kilka różnych dań.

 

Marynatę można przygotować praktycznie ze wszystkiego. Bazą zazwyczaj jest olej – tłuszcz – czyli nośnik smaku oraz przyprawy, które ten smak nadadzą – czosnek, papryka, pieprz, ulubione zioła. Smak takiej marynaty wzbogacić też może ketchup czy musztarda.

 

Innym pomysłem na marynatę do karkówki (i innych mięs), jest ta na bazie śmietany – mięso zostawione na kilka godzin w mleku czy śmietanie staje się soczyste i rozpływa się w ustach. Wystarczy mięso włożyć do mieszanki ze śmietany, musztardy, czosnku, cebuli i ulubionych przypraw, odstawić, a po kilku godzinach marynowania zgrillować. Ta marynata z pewnością na stałe wejdzie do grillowego menu niejednej osoby.

 

Mięso można też zamarynować w azjatyckim stylu – ze świeżym imbirem, sosem sojowym, papryczkami chilli, sokiem z limonki, kolendrą i kolorowym pieprzem. Ciekawym składnikiem marynaty do karkówki jest także piwo, które także nadaje mięsu miękkości. Piwo wymieszane z ulubioną mieszanką przypraw (papryka mielona, tymianek, rozmaryn, pieprz, oregano, liście laurowe), czosnkiem i ketchupem lub piwna marynata z miodem i musztardą to gwarancja smaku.

 

Kiedy mamy już pomysł na mięso, warto pomyśleć o dodatkach. Do karkówki świetnie pasuje kapusta pekińska, warto więc przygotować z niej pyszną, kolorową sałatkę. A ogromną zaletą pekinki jest to, że pasują do niej w zasadzie wszystkie inne warzywa. Wystarczą już 3-4 składniki dobrane do kapusty, aromatyczny sos na bazie oliwy, ziół oraz przypraw i prosta sałatka gotowa. Po więcej inspiracji zajrzyj do naszej galerii z surówkami z kapusty pekińskiej.

 

Innym hitem na grillowym stole z pewnością okażą się sałatki warstwowe. Cieszą się one uznaniem na każdej imprezie, dlatego i podczas grillowania na świeżym powietrzu nie może ich zabraknąć. Taka sałatka warstwowa stworzona nie tylko z warzyw ale i makaronu czy ryżu, warstwy sera będzie nie tylko kolorowym, ale sycącym dodatkiem do grillowanych mięs. Zobacz aż 14 pomysłów na sałatkę warstwową.

 

Wiadomo, że po dobrym obiedzie przychodzi pora na coś słodkiego. Grill ma to do siebie, że nie trzeba się przy nim namęczyć, dlatego i desery na grilla nie powinny zajmować nam zbyt wiele czasu. Dlatego proponujemy, kiedy grill już rozpalony, wrzucić na ruszt i coś na deser! W galerii z 11 pomysłami na desery z grilla każdy znajdzie coś dla siebie. Dla nas hitem są grillowane banany, które wystarczy przekroić, naciąć, powtykać w nie kawałki czekolady i po chwili na grillu pyszny, słodki deser gotowy. Grillowane plastry ananasa podane z lodami też mogą stać się hitem na niejednym spotkaniu w ogrodzie ze znajomymi czy rodziną.